Как Bing предоставя резултатите от търсенето

Защо премахваме резултати или връзки към уеб сайтове или съдържание, съдържащи насилие над деца, нежелана поща, защитено съдържание, клеветническо съдържание, поверително съдържание или (в някои държави и региони) съдържание за възрастни.

Като онлайн търсачка основното предназначение на Bing е да свързва потребителите с най-точните резултати от търсене в интернет — предоставяйки лесен достъп до качествено съдържание, създадено от уеб издателите. За да направи това, Bing автоматично обхожда интернет, за да създаде индекс на новите и актуализираните страници (или URL адреси), с цел да покаже набор от резултати от търсене, съответстващи на инициализираното от потребителя търсене или действие. Съдържанието на тези страници може да препраща към или да съдържа различни онлайн ресурси и съдържание, включващо уеб сайтове, изображения, видеоклипове, документи и други елементи. Резултатите от търсенето се генерират посредством компютърни алгоритми, съпоставящи въведените термини за търсене с резултати от нашия индекс. В общи линии се опитваме да предоставяме колкото можем по-изчерпателна и полезна съвкупност от показани резултати от търсенето. Ние създаваме—и постоянно подобряваме—нашите алгоритми, за да предоставим най-точните и полезни резултати.

Като работеща с алгоритми услуга Bing не контролира работата или дизайна на индексираните уеб сайтове и няма контрол върху публикуваното от индексираните уеб сайтове съдържание. Докато уеб сайтът продължава да предоставя информацията в уеб, както и за интернет роботи, информацията ще бъде достъпна основно чрез Bing или други търсачки.

Бележка

Ако дадена информация вече е премахната от уеб сайта, но продължава да се показва в резултатите от търсене на Bing, може да използвате инструмента за премахване на съдържание, за да подадете заявка за премахване на дадена страница или на неактуален кеш. За повече информация относно инструмента за премахване на съдържание посетете раздела за помощ и указания в Bing Център за уеб администратори.

Microsoft уважава свободата на словото. Ако Microsoft получи заявки за премахване на съдържание от потребители, фирми и държавни служители, в ограничени случаи, в които съществува конфликт с качеството, безопасността, търсенето на потребителите, действащите закони и/или обществените правила, Bing може да премахва резултати, да уведомява потребителите за някои рискове или да предостави на потребителите възможности за персонализиране на съдържанието. Bing ограничава премахването на резултати от търсенето до конкретни обстоятелства и условия, за да предотврати ограничаването на достъпа на потребителите на Bing до подходяща за тях информация.

По-долу са описани начините и случаите, в които Bing прави това. При премахване на резултати от търсене Bing се стреми да запази прозрачност относно премахването. Това включва предоставяне на известие за премахване до потребителите относно премахването на резултати от търсенето в долната част на страницата. Освен това, информацията относно премахването на резултати от търсенето от Bing ще бъде публикувана като част от Microsoft Отчет за заявките за премахване на съдържание.

Законови заявки от правителства, потребители и други

Някои държави приемат закони или разпоредби, които важат за доставчиците на услуги за търсене и изискват премахване на достъпа до някои индексирани страници. Някои от тези закони позволяват на конкретни потребители или организации да заявяват премахване на резултати (например за нарушаване на авторски права, злепоставяне, клевета, идентифицираща самоличността информация, насаждащи омраза изказвания или други лични права), докато други са администрирани и прилагани от правителството.

Когато Microsoft получи заявка или искане, Bing балансира между запазването на свобода на изказа и свободния достъп до подходящо съдържание със спазването на местния закон. Ние преглеждаме и оценяваме заявката или искането, включително причината и основанията за заявката или искането, авторитета или правата на искащата страна, нашите приложими правила и ангажираността ни към нашите потребители по отношение на свободата на словото, след което вземаме решение дали и до каква степен да премахнем достъпа до съответното съдържание.

Примери за сфери на законови искания с глобален подход

Материали със сексуално насилие над деца

Създаването, разпространението и достъпът до материали със сексуално насилие над деца е забранено по целия свят и е незаконно. За съжаление насилието над деца не е нещо ново, но интернет предоставя нови възможности за хората, които извършват престъпления срещу деца. Bing работи в сътрудничество с други организации в технологичния и индустриалния сектори, с контролните органи, както и с правителствени и неправителствени организации в борбата с онлайн разпространението на това ужасно съдържание. Един от начините, по които правим това, е, като премахваме страници, които са прегледани от авторитетни агенции (или идентифицирани чрез Microsoft PhotoDNA) и за които е установено, че съдържат или се отнасят за сексуална експлоатация или насилие над деца.

В частност премахваме страници от нашия индекс, които са идентифицирани от Internet Watch Foundation (Обединеното кралство), NCMEC (САЩ) и FSM (Германия), според тяхната справедлива преценка, като хостващи или предоставящи достъп до материали със сексуално насилие над деца. Премахването на тези връзки от показаните резултати от търсене не блокира достъпа до материалите в интернет или откриването им посредством методи, различни от Bing, но намалява възможностите на онези, които го търсят или се облагодетелстват от него.

Нарушаване на авторско право

Bing насърчава уважаването на интелектуалната собственост, включително авторските права, като едновременно с това зачита правата на потребителите да използват информацията по начини, които са разрешени от приложимите закони за авторско право. Bing може да премахне от резултатите от търсене връзки към уеб страници, съдържащи материали, които нарушават правата на собственика върху защитеното с авторско право съдържание, при условие че получим правно доказателство за нарушаване на авторското право от неговия собственик или негов упълномощен представител.

Ако вие сте собственик на права и имате основания за притеснение относно интелектуалната собственост на съдържанието на даден уеб сайт, към който има връзка в Bing, или реклама на Bing, прегледайте нашата Страница за съобщаване за нарушение.

Качество, безопасност и потребителско търсене

При определени обстоятелства във връзка с качеството, безопасността и желанията на потребителите Bing може да реши да премахне някои резултати или да предупредим или посъветваме потребителите, както и да предоставим опции за персонализиране на резултатите.

Примери за качество, безопасност и потребителско търсене

Спам

Някои страници, включени в индекса на Bing, се оказват страници с малка или никаква стойност за потребителите и може да съдържат характеристики, които изкуствено манипулират начина, по който работят системите за търсене и реклама, за да нарушат тяхната връзка със страниците, предлагащи по-точно отговаряща информация. Някои от тези страници включват само реклами и/или връзки към други уеб сайтове, съдържащи предимно реклами и никакво или само привидно съдържание, свързано с темата на търсенето. За да подобри търсенето на потребителите и да предостави по-подходящо съдържание, Bing може да премахне такива резултати от търсене или да настрои алгоритмите на Bing така, че да се дава приоритет на по-полезни и свързани страници в резултатите от търсене.

Важна лична информация, включително разпространение на интимни изображения без позволение

От време на време уеб страниците, които са обществено достъпни, целенасочено или непреднамерено съдържат важна лична информация, публикувана без съгласието на съответното лице или при обстоятелства, създаващи предпоставки за риск за защитата или поверителността. Примерите за това включват неумишлено публикуване на лични архиви, лични телефонни номера, идентификационни номера и т.н. или преднамерено злонамерено публикуване на пароли за имейли, идентификационни данни за влизане, номера на кредитни карти или други данни, с цел да бъдат използвани за измама или хакерство. При потвърждаване Bing ще премахва такива резултати от търсене.

Друг пример е, когато някой споделя изображения за възрастни на друг човек онлайн без съгласието на този човек. В културно отношение това е тежко посегателство върху поверителността на човек и е известно като „порно за отмъщение“. За да помогне на жертвите да си възвърнат контрола върху своите изображения и поверителност, при проверка Bing може да премахне връзките към снимките и видеоклиповете, обект на порно за отмъщение, от резултатите от търсенето. За да съобщят за неупълномощени онлайн снимки и видеоклипове, потърпевшите трябва да попълнят формуляр на нашата уеб страница за съобщения.

Както е отбелязано във формуляра, информацията ще остане достъпна в интернет дори ако Bing премахне съответния резултат от търсенето. Собственикът на уеб сайта е най-подходящото лице за адресиране на притеснения относно поверителността във връзка с информацията, която публикува, и формулярът съветва потърпевшите да се свържат със собствениците на уеб сайтовете, за да премахнат съдържанието от уеб.

Съдържание за възрастни

Bing предлага настройки за безопасно търсене, които позволяват на повечето потребители да зададат типа на филтриране на съдържанието за възрастни, който искат да приложат към своите резултати от търсене. Bing се стреми да предотврати предоставянето на непоискано съдържание, което може да нанесе обида или вреда. По подразбиране в повечето държави или региони функцията за безопасно търсене е зададена на Умерено, което ограничава визуално нецензурните резултати от търсене, но не ограничава нецензурен текст.

Бележка

Различните държави или региони може да имат различни местни обичаи, религиозни или културни норми, или местни закони във връзка с показването на съдържание за възрастни (или резултати от търсенето, показващи съдържание за възрастни). Това може да промени настройките по подразбиране на функцията за безопасно търсене за Bing в някои държави. Ние се стремим да изменим тези настройки, доколкото са обхванати от местните закони, нрави и норми.

Предупреждения (незаконна продажба на фармацевтични продукти, злонамерено)

Когато съществува значителен риск от сериозни вреди на обществото при закупуване на небезопасни, фалшиви и други незаконни медикаменти онлайн (незаконни лекарства) или при достъп до сайтове, за които основателно се подозира, че съдържат злонамерена информация, Bing се стреми да помогне на потребителите да вземат информирани решения. Изхождайки от тази цел, ние предоставяме предупреждения в Bing.com, за да предоставим на потребителите допълнителна информация относно опасностите от посещаването на небезопасни сайтове. Ние няма да попречим на потребителите да посетят тези сайтове. Въпреки това, предупреждението ще уведоми потребителите за рисковете и ще предостави връзки към ресурси, от които потребителите могат да научат повече за избора на безопасен фармацевтичен продукт онлайн.

За незаконните фармацевтични продукти това предупреждение ще се показва, ако даден потребител на Bing избере фармацевтичен сайт, който е обявен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата като фалшив онлайн фармацевтичен продукт, извършващ незаконна дейност, като например предлагане на потенциално опасни, неодобрени и неправилно маркирани медикаменти на потребителите в САЩ.

Свързани теми

Отстраняване на кеширани страници от Bing
Подаване на заявка за премахване на съдържание от Bing
Докладване на съдържание за възрастни или обидно съдържание
Блокиране на съдържанието за възрастни с функцията за безопасно търсене

See more videos...