Hogyan jeleníti meg a Bing a keresési eredményeket?

A keresési eredmények közül eltávolítunk minden találatok vagy hivatkozást, amelyek olyan webhelyekre vagy tartalmakra mutatnak, amelyekben gyermekbántalmazó, levélszemétnek minősülő, védett, becsületsértő, magánjellegű, illetve egyes országokban vagy régiókban felnőtteknek szánt tartalom lehet.

Online keresőmotorként a Bing elsődleges célja, hogy a felhasználóknak a weben található legfontosabb keresési eredményeket nyújtsa, így könnyen hozzáférhetővé válnak számukra az internetes közzétett minőségi tartalmak. Ehhez a Bing a web automatikus bejárásával új és frissített oldalakat (vagy URL-címeket) tartalmazó indexet hoz létre, amelyet a felhasználói keresés vagy művelet szempontjából lényeges keresési eredmények listájaként jelenít meg. Ezek az oldalak különböző online forrásokat, illetve azokra mutató hivatkozást tartalmazhatnak, például webhelyeket, képeket, videókat, dokumentumokat és egyéb elemeket. A keresési eredményeket egy számítógépes algoritmus hozza létre, amely megfelelteti a beírt keresőszavakat a Bing indexében található keresési eredményeknek. Ez a folyamat a lehető legteljesebb és leghasznosabb találatokat igyekszik megjeleníteni a felhasználóknak. Az algoritmusokat úgy tervezzük – és fejlesztjük folyamatosan –, hogy a találatok minél relevánsabbak és hasznosabbak legyenek.

Algoritmusalapú szolgáltatásként a Bing nem szabályozza az indexelt webhelyek működését vagy kialakítását, és nincs befolyása az indexelt webhelyek által közzétett tartalmakra. Amíg a webhelyek a webbejárók számára elérhető tartalmakat tesznek közzé a weben, addig ezek az információk széles körben elérhetők lesznek a Bing vagy egyéb keresőmotorok használatával.

Megjegyzés

Ha már eltávolították a kérdéses adatokat a webhelyről, de még megjelennek a Bing találatai között, a tartalomeltávolítási eszközzel kérhető az oldalak vagy az elavult gyorsítótár-tartalom eltávolítása. Ha többet szeretne tudni a tartalomeltávolító eszközről, nyissa meg a Bing webmester Súgó és útmutatók oldalát.

A Microsoft tiszteletben tartja a szólásszabadságot. Ha a Microsoft tartalom eltávolítására vonatkozó kérelmet kap magánszemélyektől, vállalatoktól vagy kormányzatoktól, a Bing bizonyos esetekben a minőséggel, biztonsággal, felhasználói igényekkel, vonatkozó törvényekkel és/vagy közérdekkel kapcsolatos megfontolások miatt eltávolíthatja az eredményeket, tájékoztathatja a felhasználókat az esetleges kockázatokról, illetve a tartalmak módosítására vonatkozó lehetőségeket kínálhat fel nekik. A Bing szigorú feltételekhez és körülményekhez köti a keresési eredmények eltávolítását, hogy ne korlátozza a Bing-felhasználók számára az információhoz való hozzáférést.

Az alábbiakban olvashat arról, hogy a Bing hogyan és mikor teszi ezt meg. A keresési eredmények eltávolításakor a Bing törekszik az átláthatóságra. Ennek részeként a felhasználókat a lap alján figyelmezteti az eltávolított keresési eredményekre. A keresési eredmények Bing általi eltávolítására vonatkozó információkat is közzéteszünk a MicrosoftTartalomeltávolítási kérésekre vonatkozó jelentés részeként.

Kormányzatoktól, magánszemélyektől vagy más forrásból érkező jogi kérelmek

Egyes országokban vagy régiókban olyan törvények vagy előírások vannak érvényben a keresésszolgáltatókra nézve, amelyek bizonyos indexelt oldalak esetében megkövetelik a hozzáférés megszüntetését. Ezen törvények egy része bizonyos személyek vagy jogi személyek számára teszi lehetővé az eredmények eltávolításának kérvényezését (például szerzői jogok megsértésével, becsületsértéssel, rágalmazással, személyes azonosításra alkalmas adatokkal, gyűlöletbeszéddel vagy más személyiségi jogokkal kapcsolatos esetben), míg más törvényeket a kormány kezel és érvényesít.

Amikor a Microsoft részére kérelmet vagy igényt nyújtanak be, a Bing a szólásszabadság és a releváns tartalmak szabad elérésére irányuló elkötelezettségének fenntartása mellett gondoskodik a helyi törvényeknek való megfelelőségről. Az áttekintés és elemzés során az adott kérelem vagy igény okát és alapját, valamint a kérelmező fél hatáskörét vagy jogait összevetjük a saját vonatkozó irányelveinkkel és a felhasználók szólásszabadsága iránti elkötelezettségünkkel, majd meghozzuk a döntést, hogy a tartalmat eltávolítsuk-e, és ha igen, milyen mértékben.

Példák globális megközelítést igénylő jogi kérelmekre

Gyermekek szexuális bántalmazását tartalmazó anyagok

A gyermekek szexuális bántalmazását tartalmazó anyagok előállítása, terjesztése és elérése általánosan elítélendő és illegális. A gyermekek zaklatása és bántalmazása sajnos nem új keletű probléma, a web azonban újfajta lehetőségeket biztosít a gyermekeket érintő bűncselekmények elkövetőinek. A Bing más technológiai és iparági csoportokkal, rendészeti, kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve igyekszik megakadályozni az ilyen rettenetes tartalmak online terjesztését és továbbítását. Ennek egyik módja az, hogy eltávolítjuk az olyan oldalakat, amelyeket az illetékes szervek (vagy a Microsoft PhotoDNA) gyermekek elleni szexuális visszaéléssel vagy gyermekbántalmazással összefüggőnek találtak vagy ilyen anyagot tartalmazónak ítéltek.

Minden olyan oldalt eltávolítunk az indexünkből, amelyek az Internet Watch Foundation (Egyesült Királyság), az NCMEC (Amerikai Egyesült Államok) vagy az FSM (Németország) jóhiszemű megítélése alapján gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos anyagokat tárolnak, vagy biztosítják azok elérését. Azzal, hogy eltávolítjuk ezeket a hivatkozásokat a keresési eredmények közül, nem gátoljuk meg az anyagok webes elérését vagy a Bing keresőn kívüli más eszközökkel történő felderítését, de akadályozzuk az ilyen tartalmakat keresők és ezeket értékesíteni szándékozók tevékenységét.

Szerzői jogok megsértése

A Bing támogatja a szellemi tulajdon (beleértve a szerzői jogok) tiszteletben tartását, ugyanakkor elismeri, hogy a felhasználók jogosultak a vonatkozó szerzői jogi törvények értelmében engedélyezett módokon használni ezeket a tartalmakat. A Bing eltávolíthatja a keresési eredményei közül az olyan oldalakra mutató hivatkozásokat, amelyek a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak tulajdonosának jogait sértő anyagokat tartalmaznak, feltéve, hogy a szerzői jog tulajdonosa vagy annak erre felhatalmazott ügynöke a jogi követelményeknek megfelelő értesítést nyújt be a szerzői jogok megsértéséről.

Ha Ön jogtulajdonos, és szellemi tulajdonra vonatkozó aggálya merült fel egy Bing-hirdetéssel vagy egy olyan webhely tartalmával kapcsolatban, amelyre a Bing hivatkozik, látogasson el a következő oldalra: Jogbitorlás bejelentése lap.

Minőség, biztonság és felhasználói igények

A minőséget, a biztonságot és a felhasználói igényeket érintő bizonyos körülmények között a Bing eltávolíthat egyes eredményeket, figyelmeztetheti vagy tájékoztathatja a felhasználókat, illetve lehetőséget biztosíthat az eredmények módosítására.

Példák a minőséget, biztonságot és felhasználói igényeket érintő esetekre

Levélszemét

A Bing indexében szereplő weboldalak némelyikéről kiderülhet, hogy nem vagy csak kismértékben hasznosak a felhasználóknak. Ezek az oldalak olyan jellemzőkkel is bírhatnak, amelyek mesterségesen módosítják a kereső- és a hirdetéskezelő rendszerek működését, hogy relevánsabbnak tűnjenek a náluk lényegesebb információkat tartalmazó oldalaknál. Egyes ilyen oldalakon csak hirdetések vannak, illetve egyéb olyan webhelyekre mutató hivatkozások, amelyeken többnyire hirdetések találhatók, és amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak az eredeti kereséshez kapcsolódó tartalmat. A hatékonyabb keresés és a relevánsabb tartalmak érdekében a Bing eltávolíthatja az ilyen típusú találatokat, és úgy módosíthatja a Bing algoritmusait, hogy a keresési eredmények között a hasznosabb és lényegesebb oldalak előrébb jelenjenek meg.

Bizalmas személyes adatok, például bizalmas képek engedély nélkül történő terjesztése

A nyilvánosan elérhető weboldalak időről időre szándékoltan vagy akaratlanul olyan bizalmas személyes adatokat is tartalmazhatnak, amelyek közzétételét az érintett személy nem engedélyezte, de olyan körülmények is felléphetnek, amelyek biztonsági vagy adatvédelmi kockázatokhoz vezethetnek. Előfordulhat például, hogy személyes iratok, személyes telefonszámok, azonosítószámok és hasonló adatok kerülnek nyilvánosságra gondatlanságból, de az sem kizárt, hogy valaki csalás vagy támadás céljából e-mail-fiókok jelszavát vagy bejelentkezési hitelesítő adatait, hitelkártyaszámokat vagy egyéb bizalmas adatokat tesz közzé. Az ellenőrzés után a Bing eltávolítja az ilyen keresési eredményeket.

Egy másik példa, amikor valaki egy másik személyről készült, felnőtteknek szóló képeket oszt meg az illető hozzájárulása nélkül. Kulturális értelemben véve ez súlyos személyiségi jogi sértés, amelyet a köznyelvben „bosszúpornó” néven ismernek. Annak érdekében, hogy az áldozatok visszanyerjék a képeik és az adataik védelme feletti irányítást, a Bing az eset áttekintése után eltávolíthatja az ilyen típusú fényképekre és videókra mutató hivatkozásokat a keresési eredmények közül. Ha az áldozatok engedély nélküli online fényképeket és videókat szeretnének bejelenteni, ki kell tölteniük egy űrlapot a bejelentő weblapunkon.

Amint arra az űrlapon felhívjuk a figyelmet, az információ akkor is elérhető marad a weben, ha a Bing eltávolítja a releváns keresési eredmények közül. A legcélszerűbb az, ha az áldozatok a webhelyek által közzétett információkkal kapcsolatos aggályaikat az adott webhely tulajdonosának jelzik. Az űrlap azt javasolja az áldozatoknak, hogy a webhelytulajdonosoktól kérjék a tartalmak eltávolítását a webről.

Felnőtteknek szánt tartalom

A Bing Biztonságos keresés nevű funkciójával mindenki beállíthatja, hogy milyen típusú szűrést szeretne alkalmazni kereséskor a felnőtteknek szánt tartalmakra. A Bing így szeretné elkerülni az esetlegesen sértő vagy káros tartalmak megjelenítését, ha a felhasználó ezekre nem tart igényt. A legtöbb országban vagy régióban a Biztonságos keresés alapértelmezett beállítása az Enyhe szűrési lehetőség, amely a nyíltan szexuális vagy vulgáris képi tartalmat blokkolja, az ilyen szöveget azonban nem.

Megjegyzés

Egyes országok vagy régiók eltérő helyi szokásokkal, vallási vagy kulturális normákkal, illetve helyi törvényekkel rendelkezhetnek a felnőtteknek szánt tartalmak megjelenítésére (vagy az ilyen tartalmakhoz kapcsolódó keresési eredményekre) vonatkozóan. Ez bizonyos országokban vagy régiókban befolyásolhatja a Bing Biztonságos keresés alapértelmezett beállításait. A vonatkozó helyi törvények, szokások és normák változásával párhuzamosan törekszünk ezen beállítások újraértékelésére.

Figyelmeztetések (gyógyszerek illegális értékesítése, kártevő)

Amennyiben a nem biztonságos, hamisított vagy más illegális gyógyszerek online vásárlása vagy a minden bizonnyal kártevőket tartalmazó webhelyek elérése súlyos közveszély forrása lehet, a Bing segítséget kíván nyújtani a megalapozott döntéshozatalban. Ezt a célt szem előtt tartva a Bing.com webhelyen a felhasználók olyan figyelmeztetéseket találhatnak, amelyek további információkat tartalmaznak a nem biztonságos webhelyek felkeresésének veszélyeiről. Nem akadályozzuk meg a felhasználókat a webhelyek felkeresésében. A figyelmeztetés azonban felhívja a felhasználók figyelmét a kockázatokra, valamint olyan forrásokra mutató hivatkozásokat tartalmaz, ahol további információ érhető el a biztonságos online gyógyszertárak kiválasztásával kapcsolatban.

Illegális gyógyszerek esetén ez a figyelmeztetés jelenik meg, ha egy egyesült államokbeli Bing-felhasználó olyan gyógyszerészeti oldalt választ ki, amelyet az FDA illegális tevékenységet folytató (például potenciálisan veszélyes, nem jóváhagyott vagy átnevezett receptköteles gyógyszereket forgalmazó) online gyógyszertárként jelölt meg.

Kapcsolódó témakörök

Gyorsítótárazott oldalak eltávolítása a Bingről
Tartalom eltávolítására vonatkozó kérelem elküldése a Bingnek
Felnőtt vagy sértő tartalom bejelentése
Felnőtteknek szánt tartalom szűrése a Biztonságos keresés funkcióval

See more videos...