Kata kunci carian lanjutan

Kata kunci lanjutan boleh membantu anda kecilkan carian anda agar anda hanya lihat hasil carian yang anda mahu.

Tidak mahu membuang masa menyusun hasil yang tidak relevan? Kata kunci lanjutan boleh memberikan anda hasil carian yang lebih baik supaya anda menemui apa yang anda inginkan sahaja. Gunakan kata kunci berikut untuk membantu anda menghadkan dan memfokus pada carian anda:

Kata kunci Definisi Contoh
contains: Memastikan hasil ditumpukan pada tapak yang mempunyai pautan ke jenis fail yang anda tentukan. Untuk mencari tapak web yang mengandungi pautan ke fail Windows Media Audio (.wma), taip music contains:wma.
ext: Mengembalikan hanya laman web dengan sambungan nama fail yang anda tentukan. Untuk mencari laporan yang dicipta hanya dalam format DOCX, taipkan subjek anda diikuti dengan ext:docx.
filetype: Mengembalikan hanya laman web yang dicipta dengan jenis fail yang anda tentukan. Untuk mencari laporan yang dicipta dalam format PDF, taipkan subjek anda diikuti dengan filetype:pdf.
inanchor: atau inbody: or intitle: Kata kunci ini mengembalikan laman web yang mengandungi istilah yang ditentukan dalam metadata seperti penambat, isi atau tajuk tapak masing-masing. Nyatakan hanya satu istilah bagi setiap kata kunci. Anda boleh membuat berbilang entri kata kunci supaya menjadi rentetan sebagaimana yang diperlukan. Untuk mencari laman web yang mengandungi “msn” dalam penambat serta istilah “spaces” dan “magog” dalam isi, taip inanchor:msn inbody:spaces inbody:magog.
ip: Mencari tapak yang dihoskan oleh alamat IP tertentu. Alamat IP mestilah alamat kuad bertitik. Taip ip: kata kunci, diikuti dengan alamat IP tapak web itu. Taip IP:207.46.249.252.
language: Mengembalikan laman web untuk bahasa tertentu. Nyatakan kod bahasa terus selepas kata kunci language: . Untuk melihat laman web mengenai antik hanya dalam bahasa Inggeris, taip "antiques" language:en.
loc: atau location: Mengembalikan laman web daripada negara atau rantau tertentu. Nyatakan kod negara atau rantau terus selepas kata kunci loc: . Untuk memfokus kepada dua atau lebih bahasa, gunakan logik ATAU untuk membentuk kumpulan bahasa. Untuk melihat laman web tentang arca daripada A.S. atau Great Britain, taip sculpture (loc:US OR loc:GB). Untuk senarai kod bahasa yang boleh anda gunakan dengan Bing, lihat kod Negara, rantau, dan bahasa.
prefer: Menambah penekanan pada istilah carian atau operator lain untuk membantu memfokus pada hasil carian. Untuk mencari hasil tentang bola sepak yang berkaitan dengan organisasi, taip football prefer:organization.
site: Mengembalikan laman web yang dimiliki oleh tapak tertentu. Untuk memfokus kepada dua atau lebih bahasa, gunakan logik ATAU untuk membentuk kumpulan domain. Anda boleh menggunakan site: untuk mencari domain web, domain tahap atasan dan direktori yang tidak lebih daripada dua tahap dalam. Anda juga boleh mencari laman web yang mengandungi perkataan carian tertentu pada suatu tapak. Untuk melihat laman web tentang penyakit jantung daripada laman web BBC atau CNN, taip "heart disease" (site:bbc.co.uk OR site:cnn.com). Untuk mencari laman web tentang versi PC Halo di tapak web Microsoft, taip site:www.microsoft.com/games/pc halo.
feed: Mencari suapan RSS atau Atom di tapak web untuk istilah yang anda cari. Untuk mencari suapan RSS atau Atom tentang bola sepak, taip feed:football.
hasfeed: Mencari laman web yang mengandungi suapan RSS atau Atom di tapak web untuk istilah yang anda cari. Untuk mencari laman web di tapak web New York Times yang mengandungi suapan RSS atau Atom, taip site:www.nytimes.com hasfeed:football.
url: Menyemak sama ada domain atau alamat web yang disenaraikan terdapat dalam indeks Bing. Untuk mengesahkan domain Microsoft terdapat dalam indeks, taip url:microsoft.com.
Nota
  • Jangan sertakan ruang selepas titik bertindih dalam kata kunci ini.
  • Sesetengah ciri dan kefungsian yang dihuraikan di sini mungkin tidak terdapat di negara atau rantau anda.

Topik Berkaitan

Pilihan carian lanjutan

See more videos...