Lindungi diri anda daripada perisian hasad dan pemancingan data

Ketahui mengapa kami memaklumkan anda tentang potensi tapak yang memudaratkan atau berbahaya dan apa pemilik laman web boleh lakukan untuk memperbaikinya.

Malware ialah singkatan bagi perisian berniat jahat, satu program atau fail yang direka bentuk secara khusus untuk merosakkan atau mengganggu sistem seperti virus, cecacing atau kekuda Troy. Bing menyahdayakan pautan ke tapak yang mungkin berbahaya dalam hasil carian anda dan memaklumkan anda bahawa tapak itu mungkin memuat turun perisian berniat jahat yang boleh membahayakan komputer anda.

Pemancingan data merupakan cara untuk menipu pengguna komputer untuk mendedahkan maklumat peribadi atau kewangan melalui mesej e-mel, laman web atau panggilan telefon. Komplot pemancingan data bermula dengan mesej e-mel yang kelihatan seperti notis rasmi daripada sumber yang boleh dipercayai seperti bank, syarikat kad kredit atau peniaga dalam talian yang mempunyai reputasi baik. Dalam mesej e-mel, penerima diarahkan ke tapak web palsu dan diminta untuk memberikan maklumat peribadi seperti nombor akaun atau kata laluan. Maklumat ini lazimnya digunakan bagi kecurian identiti. Ketahui lebih lanjut tentang mengenal pasti mesej e-mel, pautan atau panggilan telefon memancing data.

Mengapa tapak itu dibenderakan sebagai berbahaya?

Tapak dibenderakan sebagai berbahaya apabila Bing mengesan kandungan berbahaya pada salah satu halaman dalam tapak itu semasa proses pengindeksan normal kami. Hal ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kod serangan yang berupaya memuat turun perisian berniat jahat pada mesin anda. Bing mengesyorkan supaya anda mengelak daripada melawat laman ini. Untuk maklumat lanjut tentang mengelakkan muat turun berbahaya, lawati Pusat Keselamatan & Microsoft.

Mengapa hanya mesej amaran? Mengapa tapak itu tidak dialih keluar daripada indeks?

Halaman yang dibenderakan sebagai berbahaya biasanya adalah tapak yang sah yang telah disalahgunakan oleh pihak ketiga yang berniat jahat tanpa pengetahuan pemilik tapak. Oleh kerana Bing berusaha untuk memberikan anda hasil yang relevan dan selamat, kami memutuskan untuk menyertakan halaman web itu sebagai sebahagian daripada set hasil yang relevan tetapi juga memberi amaran kepada anda dengan mesej amaran.

Untuk pemilik tapak web

Jika anda pemilik tapak web, anda boleh mendapatkan butiran lanjut tentang tapak anda, proses semakan kami, tentang Bantuan dan Panduan Cara Juruweb Bing :

Sesetengah ciri dan kefungsian yang dihuraikan di sini mungkin tidak terdapat di negara atau rantau anda.

See more videos...