Kako storitev Bing vrne rezultate iskanja

Zakaj odstranimo rezultate ali povezave do spletnih mest ali vsebino v zvezi z zlorabo otrok, neželeno pošto, zaščiteno vsebino, obrekljivo vsebino ali, v nekaterih državah ali regijah, vsebino za odrasle?

Glavni cilj spletnega mehanizma za iskanje Bing je povezati uporabnike z najbolj ustreznimi rezultati iskanja v spletu in pri tem zagotavljati preprost dostop do kakovostne vsebine, ki jo ustvarjajo spletni izdajatelji. Bing to stori tako, da samodejno išče po vsebini v spletu ter ustvari indeks novih in posodobljenih strani (ali naslovov URL), ki jih prikaže kot niz rezultatov iskanja, skladnih z uporabnikovimi iskanji ali dejanji. Vsebina teh strani lahko vsebuje sklice na različne spletne vire in vsebino, vključno s spletnimi mesti, slikami, videoposnetki, dokumenti in drugimi elementi. Rezultati iskanja so pridobljeni tako, da računalniški algoritmi povežejo iskalne izraze, ki jih vnesete, z ustreznimi rezultati v indeksu. Na splošno poskušamo zagotoviti čim bolj celovito in koristno zbirko prikazanih rezultatov iskanja. Algoritme oblikujemo ter stalno izboljšujemo tako, da zagotavljajo najustreznejše in najuporabnejše rezultate.

Ker je Bing storitev, ki deluje na podlagi algoritmov, ne nadzoruje delovanja ali oblike indeksiranih spletnih mest ter nima nadzora nad tem, kaj taka spletna mesta objavljajo. Dokler so informacije na spletnem mestu na voljo v spletu in iskalnikom, bodo informacije na splošno na voljo prek iskalnika Bing ali drugih mehanizmov za iskanje.

Opomba

Če so podatki že bili odstranjeni s spletnega mesta, vendar se še vedno prikazujejo v rezultatih iskanja iskalnika Bing, lahko z orodjem za odstranitev vsebine predložite zahtevo za odstranitev strani ali odstranitev zastarelega predpomnilnika. Če želite izvedeti več o orodju za odstranitev vsebine, si oglejte pomoč in nasvete za spletne skrbnike storitve Bing.

Microsoft spoštuje svobodo izražanja. Če Microsoft prejme zahteve za odstranitev vsebine posameznikov, podjetij in vladnih organov, lahko Bing v nekaterih primerih, kjer obstajajo pomisleki glede kakovosti, varnosti, zahtev uporabnikov, ustreznih zakonov in/ali javnega reda, odstrani rezultate, obvesti uporabnike o določenih nevarnostih ali jim zagotovi možnosti za prilagajanje vsebine. Bing omejuje odstranjevanje rezultatov iskanja na ozek sklop okoliščin in pogojev, da se prepreči omejevanje dostopa uporabnikov iskalnika Bing do ustreznih informacij.

Spodaj je opisano, kako in kdaj iskalnik Bing to stori. Če Bing odstrani rezultate iskanja, si pri tem prizadeva zagotoviti preglednost. To pomeni, da si uporabniki na dnu strani lahko ogledajo obvestilo o odstranitvi rezultatov iskanja. Poleg tega bodo informacije o rezultatih iskanja, ki jih je Bing odstranil, objavljene kot del storitve Microsoft Poročilo o zahtevah za odstranitev vsebine.

Pravne zahteve vladnih organov, posameznikov ali zahteve, posredovane na drug način

Nekatere države imajo zakone ali uredbe, ki veljajo za ponudnike storitev iskanja in predpisujejo odstranitev dostopa do nekaterih indeksiranih strani. Nekateri od teh zakonov dovoljujejo določenim posameznikom ali pravnim osebam, da zahtevajo odstranitev rezultatov (npr. zaradi kršitve avtorskih pravic, blatenja, obrekovanja, podatkov, ki omogočajo osebno prepoznavo, sovražnega govora ali kršenja drugih osebnih pravic), druge pa predpisujejo in uveljavljajo vladni organi.

Ko Microsoft prejme zahtevo, Bing najde ravnotežje med podpiranjem svobode izražanja in prostega dostopa do ustrezne vsebine ter skladnostjo z lokalno zakonodajo. Zahtevo pregledamo in ocenimo, pri čemer upoštevamo razlog in osnovo za zahtevo, pooblaščenost ali pravice strani, ki je vložila zahtevo, svoje veljavne pravilnike in dolžnosti do uporabnikov glede svobode izražanje ter odločimo, ali je odstranitev dostopa do vsebine potrebna in v kolikšni meri je to potrebno.

Primeri področij pravnih zahtev z globalnimi pristopi

Gradivo v zvezi s spolno zlorabo otrok

Izdelava in distribucija gradiva v zvezi s spolno zlorabo otrok ter dostopanje do takega gradiva so vsesplošno obsojana in večinoma nezakonita dejanja. Na žalost zloraba otrok ni nekaj novega, vendar splet ponuja nove priložnosti za kazniva dejanja nad otroki. Bing sodeluje z ostalimi člani skupin, ki delujejo na področju te tehnologije in panoge, organi pregona ter vladnimi in nevladnimi organizacijami, da pomaga ustaviti širjenje teh grozljivih vsebin v spletu. Eden od načinov preprečevanja je, da odstranjujemo strani, za katere so verodostojne agencije s pregledom ugotovile (ali strani, ki so bile prepoznane prek Microsoft PhotoDNA), da vsebujejo ali se nanašajo na vsebine, povezane s spolno zlorabo otrok.

Iz indeksa še zlasti odstranjujemo strani, za katere so agencije, kot so Internet Watch Foundation (Združeno kraljestvo), NCMEC (Združene države) in FSM (Nemčija), presodile, da gostijo ali omogočajo dostop do gradiva v zvezi s spolno zlorabo otrok. Odstranitev teh povezav iz prikazanih rezultatov iskanja ne blokira dostopa do teh gradiv v spletu in ne preprečuje, da bi jih uporabniki našli na drug način kot prek iskalnika Bing, vendar zmanjšuje možnost, da bi tako vsebino uporabniki našli ali imeli koristi od nje.

Kršenje avtorskih pravic

Bing spodbuja spoštovanje pravic intelektualne lastnine, vključno z avtorskimi pravicami, ter hkrati priznava pravice uporabnikov do uporabe, ki jo morda dovoljujejo veljavni zakoni o avtorskih pravicah. Bing lahko iz rezultatov iskanja odstrani povezave do spletnih strani z gradivom, ki krši pravice lastnika avtorsko zaščitene vsebine, če nam lastnik avtorske pravice ali njegov pooblaščeni posrednik posreduje ustrezno pravno obvestilo o kršenju avtorske pravice.

Če ste imetnik pravic in opazite morebitno kršitev intelektualne lastnine v povezavi z vsebino spletnega mesta, do katerega je mogoče dostopati prek iskalnika Bing ali oglasa Bing, glejte našo stran Prijavi stran, ki krši pravice intelektualne lastnine.

Kakovost, varnost in zahteve uporabnikov

V določenih okoliščinah, povezanih s kakovostjo, varnostjo in željami uporabnikov, lahko Bing odstrani določene rezultate, lahko pa uporabnike opozorimo ali poučimo oziroma jim zagotovimo možnosti za prilagajanje rezultatov.

Primeri, povezani s kakovostjo, varnostjo in zahtevami uporabnikov

Neželena vsebina

Za nekatere strani, zajete v indeksu iskalnika Bing, se izkaže, da so premalo pomembne za naše uporabnike oz. so zanje povsem brez vrednosti. Imajo lahko tudi lastnosti, ki umetno vplivajo na delovanje iskalnih in oglaševalskih sistemov, da se izkrivi njihova ustreznost glede na strani, ki zagotavljajo več pomembnih informacij. Nekatere od teh strani vsebujejo samo oglase in/ali povezave do drugih spletnih mest z oglasi in brez vsebine oz. samo površno vsebino, ki ustreza temi iskanja. Za izboljšanje izkušnje uporabnikov pri iskanju in zagotavljanje ustreznejše vsebine lahko Bing odstrani tovrstne rezultate iskanja ali prilagodi svoje algoritme, da v rezultatih iskanja prednost dobijo koristnejše in ustreznejše strani.

Občutljivi osebni podatki, vključno z distribucijo intimnih fotografij brez soglasja

Spletne strani, ki so na voljo javnosti, občasno namerno ali nenamerno vsebujejo občutljive osebne podatke, ki so objavljeni brez privolitve posameznika ali v okoliščinah, ki predstavljajo tveganje za varnost ali zasebnost. Takšni primeri so nenamerna objava zasebnih zapisov, zasebnih telefonskih številk, identifikacijskih številk in podobnega, ali namerna oz. zlonamerna objava e-poštnih gesel, poverilnic, številk kreditnih kartic ali drugih podatkov z namenom goljufanja ali vdora. Po preverjanju bo Bing odstranil takšne rezultate iskanja.

Drug primer je, da nekdo v spletu objavi intimne slike druge osebe brez njenega soglasja. To je hud vdor v zasebnost druge osebe in se pogosto imenuje »distribucija pornografskih vsebin iz maščevanja«. Za pomoč žrtvam pri ponovnem vzpostavljanju nadzora nad svojimi fotografijami in zasebnostjo lahko Bing po preverjanju iz rezultatov iskanja odstrani povezave do intimnih fotografij ali videoposnetkov, objavljenih iz maščevanja. Za prijavo nepooblaščenih fotografij in videoposnetkov v spletu morajo žrtve izpolniti obrazec na naši spletni strani za prijave.

Kot je navedeno v obrazcu, bodo informacije na voljo v spletu, tudi če Bing odstrani zadevni rezultat iskanja. Vprašanja glede zasebnosti podatkov lahko najbolje rešuje lastnik spletnega mesta, ki podatke objavlja. Prek obrazca se žrtve lahko obrnejo na lastnike spletnih strani s prošnjo, da vsebino odstranijo iz spleta.

Vsebina za odrasle

Bing zagotavlja nastavitve Varnega iskanja, s katerimi lahko večina uporabnikov nastavi vrsto filtriranja vsebin za odrasle, ki jo želijo uporabiti v rezultatih iskanja. Bing želi preprečiti prikazovanje vsebine, ki je lahko žaljiva ali škodljiva, če ni bila zahtevana. V večini držav in regij je nastavitev Varnega iskanja nastavljena na Zmerno, kar omejuje prikaz vizualno nazornih rezultatov iskanja, vendar ne omejuje prikaza nazornega besedila.

Opomba

Različne države ali regije imajo različne lokalne navade, verske ali kulturne vrednote ali lokalno zakonodajo v zvezi s prikazovanjem vsebine za odrasle (ali rezultatov iskanja, prek katerih je mogoče dostopati do vsebine za odrasle). To lahko vpliva na privzete nastavitve Varnega iskanja za Bing v nekaterih državah. Prizadevamo si, da znova preverimo te nastavitve, ko se zadevna lokalna zakonodaja, navade in norme spremenijo.

Opozorila (nezakonita prodaja farmacevtskih izdelkov, zlonamerna programska oprema)

Kadar obstaja veliko tveganje, da bi nakup nevarnih, ponarejenih in drugih nezakonitih zdravil v spletu (nezakonitih farmacevtskih izdelkov) ali dostopanje do spletnih mest, za katere se upravičeno domneva, da vsebujejo zlonamerno programsko opremo, povzročil resne posledice za javnost, želi Bing uporabnikom omogočiti, da sprejmejo odločitve na podlagi prejetih informacij. V ta namen je na spletnem mestu Bing.com na voljo sklop opozoril, ki uporabnike obveščajo o nevarnostih obiskovanja nevarnih spletnih mest. Uporabniku ne bomo preprečili obiska teh spletnih mest. Vendar pa opozorilo uporabnike opozarja na nevarnosti in zagotavlja povezave do virov, kjer uporabnik lahko prebere več o tem, kako izbrati varno spletno lekarno.

Za nezakonite farmacevtske izdelke se bo to opozorilo prikazalo, če uporabnik iskalnika Bing izbere farmacevtsko spletno mesto, ki ga je ameriški odbor za hrano in zdravila (FDA) navedel kot lažno spletno lekarno, ki se ukvarja z nezakonitimi dejavnostmi, na primer s ponujanjem morebitno nevarnih in neodobrenih zdravil ter zdravil z lažno blagovno znamko uporabnikom v Združenih državah.

Sorodne teme

Odstranjevanje predpomnjenih strani iz storitve Bing
Pošiljanje zahteve za odstranjevanje vsebine iz storitve Bing
Prijava vsebine za odrasle ali žaljive vsebine
Blokiranje vsebin za odrasle z Varnim iskanjem

See more videos...