Како Bing испоручује резултате претраге

Зашто уклањамо резултате или везе до веб локација или садржаја о злостављању деце, безвредне поште, заштићеног, клеветничког, приватног садржаја или, у неким земљама или регионима, садржаја за одрасле.

С обзиром на то да је претраживач на мрежи, примарни циљ претраживача Bing је да повеже кориснике са најрелевантнијим резултатима претраге на вебу—нудећи једноставан приступ квалитетном садржају веб издавача. Да би то успео, Bing аутоматски пописује веб како би направио индекс нових и ажурираних страница (или URL адреса) и приказао их као комплет резултата претраге релевантан за претрагу или акцију коју је покренуо корисник. Садржај ових страница може да се односи на различите ресурсе на мрежи или да их садржи, укључујући веб локације, слике, видео записе и друге ставке. Резултати претраге се генеришу помоћу рачунарских алгоритама коју упоређују термине за претрагу са резултатима у нашем индексу. Заправо се трудимо да пружимо свеобухватну и што кориснију колекцију приказаних резултата претраге. Осмишљавамо—и стално побољшавамо—наше алгоритме како бисмо понудили најрелевантније и најкорисније резултате.

Као услуга коју покрећу алгоритми, Bing не контролише рад ни дизајн индексираних веб локација и нема контролу над објављивањем индексираних веб локација. Докле год нека веб локација омогућава да информације буду доступне на вебу и доступне програмима за пописивање, оне ће бити доступне и путем услуге Bing или других претраживача.

Напомена

Ако су информације већ уклоњене са веб локације, али се још увек приказују у Bing резултатима претраге, можете да употребите алатку за уклањање да бисте поднели захтев за уклањање странице или застарелог кеша. Да бисте сазнали више о алатки за уклањање садржаја, посетите одељак & Bing помоћ и упутства за веб мастере.

Microsoft поштује слободу изражавања. Ако Microsoft добије захтеве за уклањање садржаја од појединаца, предузећа и влада, у малом броју случајева, када постоји забринутост везана за квалитет, безбедност, захтев корисника, релевантне законе и/или усклађеност са смерницама за објављивање, Bing може уклонити резултате, обавестити кориснике о одређеним ризицима или понудити корисницима опције за прилагођавање свог садржаја. Bing ограничава уклањање резултата претраге на мали скуп околности и услова како би се избегло ограничавање приступа корисницима претраживача Bing релевантним информацијама.

У наставку су описани начини и околности када Bing то извршава. Када се резултати претраге уклоне, Bing настоји да уклањање буде транспарентно. То обухвата пружање обавештења корисницима о уклањању резултата претраге на дну странице. Осим тога, објављујемо информације о уклањању резултата претраге које врши Bing као део Microsoft Извештај о захтевима за уклањање садржаја.

Правни захтеви влада, појединаца и други

Неке земље имају законе или прописе који се примењују на добављаче услуге претраге и захтевају уклањање приступа одређеним индексираним страницама. Неки од ових захтева омогућавају појединцима или правним лицима да захтевају уклањање резултата (као што су кршење ауторских права, клевета, увреда, одавање података о личности, говор мржње или друга лична права), док друге захтеве администрирају и спроводе владе.

Када Microsoft добије захтев или када буде затражено, Bing усклађује своју подршку слободи изражавања и слободном приступу релевантном садржају са усклађеношћу са локаним законом. Ми прегледамо и процењујемо захтеве, укључујући разлог и основ за захтев, надлежност или право стране која подноси захтев, наше примењиве смернице и обавезе према корисницима када је у питању слобода говора и одређујемо да ли би требало уклонити приступ датом садржају и у којој мери.

Примери подручја правних захтева са глобалним приступом

Материјали који садрже сексуално злостављање деце

Производња и дистрибуција материјала који садрже сексуално злостављање деце, као и приступ таквима материјалима, универзално се осуђују и увек су противзаконите. Нажалост, злостављање деце није новост, али веб пружа нове могућности онима који чине кривична дела против деце. Bing сарађује са технолошким и индустријским групама, полицијом и владиним и невладиним организацијама како би се спречило ширење овог ужасавајућег садржаја на мрежи. Један од начина на који ово спроводимо је уклањање страница које су прегледале поуздане агенције (или које су идентификоване помоћу услуге Microsoft PhotoDNA) и за које је утврђено да садрже сексуално искоришћавање или злостављање деце, или упућују на њега.

Тачније, из индекса уклањамо странице на којима су агенције Фондација Internet Watch (УК), NCMEC (САД) и FSM (Немачка), према својој савесној процени, препознале хостовање или омогућавање приступа материјалима са сексуалним злостављањем деце. Уклањање ових веза из приказаних резултата претраге не блокира приступ материјалима на вебу, нити њихово проналажење помоћу других услуга које нису Bing, али смањује могућности онима који их траже или на њима зарађују.

Кршење ауторских права

Bing подржава поштовање интелектуалне својине, укључујући и ауторска права, али и уважава права корисника на употребу која је дозвољена под примењивим законима о ауторском праву. Bing може уклонити из резултата претраге везе ка веб локацијама са материјалом који крши права власника садржаја заштићеног ауторским правом, под условом да добијемо правно довољно обавештење о кршењу права од власника ауторског права или овлашћеног заступника.

Ако сте власник права или ако сте забринути због интелектуалне својине садржаја на веб локацији на коју упућује веза са претраживача Bing или Bing огласа, погледајте Пријављивање странице која крши права интелектуалне својине.

Квалитет, безбедност и кориснички захтев

У одређеним околностима које су везане за квалитет, безбедност и жеље наших корисника, Bing може да одлучи да уклони одређене резултате, можемо упозорити или обучити кориснике, или понудити опције за прилагођавање резултата.

Примери везани за квалитет, безбедност и кориснички захтев

Безвредни садржаји

Неке странице које се налазе у Bing индексу могу да буду странице од малог или никаквог значаја за кориснике и могу да имају карактеристике које на вештачки начин манипулишу начином на који функционишу системи претраге и оглашавања да би измениле релевантност страница, те да би се приказивале изнад страница које нуде релевантније информације. Неке од тих страница садрже само рекламе и/или везе до других веб локација које садрже углавном рекламе и не садрже никакав садржај релевантан за тему претраге или садржај који је само на површан начин релевантан. Да би побољшао искуство претраге за кориснике и пружио релевантнији садржај, Bing може да уклони такве резултате претраге или да прилагоди Bing алгоритме како би давали приоритет кориснијим и релевантнијим страницама у резултатима претраге.

Осетљиви лични подаци, укључујући дистрибуцију интимних слика без сагласности

С времена на време, веб странице које су јавно доступне, могу намерно или грешком садржати осетљиве личне податке који су објављени без сагласности идентификованог појединца или у околностима које представљају ризик за безбедност или приватност. Примери укључују ненамерно објављивање јавних записа, приватних бројева телефона, идентификационих бројева и слично или свесно и злонамерно објављивање лозинка за е-адресе, података за пријављивање, бројева кредитних картица или других података које могу да се користе за превару или хаковање. Након верификације, Bing ће уклонити такве резултате претраге.

Други пример је када неко на мрежи подели слике за одрасле друге особе без њене сагласности. Културолошки, ово представља грубо задирање у приватност и обично се назива „осветничка порнографија“. Да бисмо помогли жртвама да поврате контролу над својим сликама и својом приватношћу, након прегледа, Bing може из резултата да уклони везе ка фотографијама и видео записима осветничке порнографије. Да би пријавиле неовлашћене фотографије и видео записе на мрежи, жртве би требало да попуне образац на веб страници за пријављивање.

Као што је и наглашено у обрасцу, информације ће остати доступне на вебу чак и ако Bing уклони релевантан резултат претраге. Власник веб локације је у најбољем положају да реагује на сваку забринутост везану за информације које објављује и овај образац упућује жртве да се обрате власницима тих веб страница да уклоне садржај са веба.

Садржај за одрасле

Bing нуди поставку Безбедна претрага која омогућава већини корисника да подесе врсту филтрирања садржаја за одрасле коју желе да примене на своје резултате претраге. Bing жели да избегне пружање садржаја који може бити увредљив или штетан када није захтеван. У већини земаља или региона подразумевана поставка опције Безбедна претрага је Умерено, која ограничава визуелно експлицитне резултате претраге, али не ограничава експлицитни текст.

Напомена

Различите земље или региони могу имати различите локалне обичаје, верске или културне норме, или локалне законе у вези са приказивањем садржаја за одрасле (или резултата претраге који пружају приступ садржају за одрасле). То може утицати на подразумевану поставку опције Безбедна претрага за Bing у неким земљама/регионима. Ми настојимо да вршимо поновне процене ових поставки како се релевантни локални закони, обичаји и норме развијају.

Упозорења (противзаконита продаја фармацеутских производа, малвер)

Када постоји значајан ризик од наношења озбиљне штете јавности куповином небезбедних, фалсификованих и других нелегалних лекова на мрежи (нелегални фармацеутски производи) или приступом локацијама за које постоји основана сумња да садрже малвер, Bing жели да помогне корисницима да донесу информисане одлуке. Имајући на уму овај циљ, ми дајемо комплет упозорења на локацији Bing.com како би корисници имали више информација о опасностима посете небезбедним локацијама. Ми не спречавамо кориснике да посете ове локације. Међутим, упозорења ће обавестити кориснике о ризицима и понудити везе ка ресурсима на којима корисници могу да науче више о одабиру безбедних апотека на мрежи.

Када су питању нелегални фармацеутски производи, ово упозорење ће се појавити ако Bing корисник одабере фармацеутску локацију коју је агенција FDA навела као лажну апотеку на мрежи, укључену у нелегалне активности, као што је понуда потенцијално опасних, неодобрених и фалсификованих лекова који се добијају на рецепт, корисницима у САД.

Сродне теме

Уклањање кешираних страница са Bing претраживача
Подношење захтева за уклањање садржаја са Bing претраживача
Пријављивање садржаја за одрасле или увредљивог садржаја
Блокирање садржаја за одрасле помоћу опције „Безбедна претрага“

See more videos...